رویارویی و مقابله با استرس‌های توسعه‌ی نرم‌افزار


۲۶ بهمن ۱۳۹۹
رویارویی و مقابله با استرس‌های توسعه‌ی نرم‌افزار

اگر شما یک توسعه‌دهنده‌ باشید احتمالا چندین‌بار استرس‌های توسعه‌ی نرم‌افزار را تجربه کرده‌اید. تجربه‌ی استرس برای هر کسی متفاوت است اما احساس یکسانی دارد. شغل برنامه‌نویسی به‌دلیل ماهیت آن بسیار پرتنش است زیرا همیشه‌ در حال توسعه و ایجاد یک محصول جدید هستید که باید به‌سرعت تحویل داده شود.

ممکن است مدیران پروژه از شما بخواهند که قابلیت‌های بیشتری را به نرم‌افزار اضافه کنید اما درهمین‌حال بخش حسابداری از شما می‌خواهد تا راهی برای کاهش هزینه‌ها پیدا کنید یا حتی صرفا با هزینه‌های شخصی بخشی از پروژه را تکمیل کنید. همه‌ی این‌ها درحالی اتفاق می‌افتد که شما می‌خواهید بهترین محصول ممکن را توسعه داده و جدیدترین تکنولوژی‌های روز را در آن پروژه استفاده کنید.

در زمان رویارویی و مقابله با استرس نمی‌توانید به‌همان اندازه که می‌خواهید، کارآمد باشید و این موضوع باعث می‌شود تا استرس شما تشدید شود. بهترین راه برای مقابله با استرس، درک متدوال‌ترین منابع استرس‌زا است تا در وهله‌ی اولین تشخیص دهید که به چه دلیلی استرس گرفته‌اید و سپس راه حلی برای مدیریت آن پیدا کنید.

در ابتدا بایستی مشخص کنید کدام شرایط باعث استرس شما شده‌ است. آیا در تصمیم‌گیری‌های توسعه‌ی پروژه مشکلی وجود دارد؟ یا اختلاف‌نظر با یک همکار باعث شده که شما دچار استرس شوید؟ اگر اختلاف‌نظری وجود نداشت بایستی بررسی کنید که آیا کارهای عقب‌افتاده یا کار زیاد باعث ایجاد استرس شده‌اند یا خیر؟ اگر هیچکدام از موارد قبلی دلیل استرس شما نیستند باید به‌دنبال دلایل بی‌انگیزگی خود باشید برای مثال شاید احساس می‌کنید با انجام این پروژه‌ در حال اتلاف وقت خود هستید.

با تجزیه و تحلیل این چهار مورد می‌توانید منبع استرسی که در حال حاضر با آن سروکار دارید را پیدا کرده و با مطالعه‌ی ادامه مقاله‌ به‌دنبال راه حل‌های مقابله با هر کدام از شرایط فوق باشید.

خستگی از تصمیم‌گیری

تصمیم‌گیری و انتخاب از میان گزینه‌های مختلف یک روال عادی در توسعه‌ی نرم‌افزار است. موارد زیادی وجود دارند که بایستی در طول روز به‌عنوان یک توسعه‌دهنده درباره‌ی هرکدام از آن‌ها تصمیم بگیرید. از ساده‌ترین مثال‌هایی که می‌توان به آن اشاره داشت، تصمیم‌گیری درباره‌ی نام‌گذاری یک فانکشن یا متغیر است. حتی در بعضی مواقع تصمیم‌گیری برای انتخاب تکنولوژی‌های مورد استفاده در یک پروژه و پیکربندی آن‌ها می‌تواند مشکلی اساسی باشد.

همه‌ی این تصمیم‌گیری‌ها به وقت و انرژی نیاز دارند که درنهایت منجر به خستگی فکری توسعه‌دهنده می‌شوند. مارپیچی از تصمیم‌‌گیری‌ها در توسعه‌ی نرم‌افزار وجود دارد و در هر پروژه تکرار می‌شود. درنهایت توانایی شما با وجود خستگی و استرس به‌طور بالقوه‌ای تضعیف می‌شود.

اولین روش برای مقابله با این شرایط، کاهش و محدود کردن گزینه‌ها است. مثلا برخی توسعه‌دهندگان تمایل دارند تا گزینه‌های مختلفی را برای تجزیه و تحلیل در برنامه تعریف کنند اما شما می‌توانید از متغیرهای مقایسه‌ای کم‌تر و جامع‌تری استفاده کنید تا روند تصمیم‌گیری شما تسریع شود.

در روش دوم با توسعه‌ی یک نمونه محصول و جمع‌آوری بازخوردها می‌توانید تصمیم‌گیری را به کاربران نهایی یا مدیران پروژه بسپارید و به این صورت دیگر مجبور نمی‌شوید تا سناریوهای خیالی را در ذهن خود مقایسه کنید. همچنین با مطالعه‌ی مقاله‌ی MVP چیست و سایر روش‌های اعتبارسنجی ایده کدامند؟ می‌توانید اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید.

اختلاف نظر اعضای تیم توسعه

در شرایطی دیگر ممکن است اختلاف نظر دلیل استرس شما باشد زیرا بیشتر توسعه‌دهندگان نرم‌افزار به‌صورت تیمی کار می‌کنند و به این شکل نظرهای مختلفی بیان می‌شود.

اولین گزینه برای مقابله با این شرایط، ورود نکردن به تمام چالش‌هایی است که به‌دلیل اختلاف نظر ایجاد شده‌اند. در مباحثی که نتیجه یکسانی دارند وقت خود را تلف نکنید و در نهایت آرامش خاطر خود را حفظ کنید.

راه حل‌های دوم و سوم مرتبط هستند. اگر فکر می‌کنید که تسلیم شدن در این اختلاف نظر باعث به‌خطر افتادن یکپارچگی کدها می‌شود می‌توانید با تعریف یک زمان محدود و رای‌گیری از میان راه حل‌های احتمالی به نتیجه‌ی مناسبی برسید.

حال اگر اختلاف‌ها با رای‌گیری حل نشد یا مثلا رای‌ها مساوی شد باید چه کار کرد؟ در این وضعیت بایستی به شخص ثالث مراجعه کنید و در پنج دقیقه گزینه‌های خود را توضیح داده و بازخورد بگیرید.

زیاد شدن کارهای عقب‌مانده یا کار زیاد

اگر می‌بینید که در تمام روز و شب، تعطیلات آخر هفته و حتی در اوقات فراغت مشغول به کار هستید ممکن است برنامه‌ی کاری خود را بیش از حد سنگین کرده باشید. این مورد نه‌تنها می‌تواند به سلامت روان شما آسیب برساند بلکه می‌تواند شما را به‌صورت فیزیکی تضعیف کند.

برای مقابله با این منبع استرس‌زا بایستی در اولین فرصت تعیین اولویت کنید. البته موارد برنامه‌ریزی نشده‌‌ای وجود خواهند داشت اما در امور تجاری نیاز است تا کار‌های زمان‌بر را تجزیه و تحلیل کنید. برای مثال در مواقعی باید جلساتی را به تعویق بیندازید یا در یک روز چندین جلسه‌ی متوالی داشته باشید.

بر روی یک کار تمرکز کنید و قبل از رفتن به سراغ کار دیگر، آن را به اتمام برسانید. به این صورت می‌توانید لیست کارهای خود را بدون آشفتگی و به‌خوبی انجام دهید. در آخر اطمینان حاصل کنید که به‌اندازه‌ی کافی استراحت کرده‌اید. همچنین فراموش نکنید که برای پروژه‌های خود یک بازه‌ی زمانی معین تعیین کنید.

عدم انگیزه یا کسالت

مواقعی وجود دارد که شما نمی‌خواهید بر روی پروژه‌ یا بخشی از آن کار کنید اما مجبور هستید کاری که دوست ندارید را انجام دهید. این شرایط بخشی از هر شغل است. برای بیشتر افراد در حوزه‌ی توسعه‌ی نرم‌افزار، کار با تکنولوژی‌های جدید بسیار سرگرم کننده است. بنابراین با پذیرش پروژه‌های جالب و متفاوت می‌توانید از پروژه‌های کسل کننده خلاص شوید.

همچنین پروژه‌های جدید می‌توانند در افزایش خلاقیت شما تاثیرگذار باشند. علاوه بر آن ممکن است شانس استفاده از برخی پروژه‌های جدید را در پروژه‌های کاری خود پیدا کنید.

منبع: https://daily.dev/posts/how-to-deal-with-the-stress-of-being-a-software-developer

برچسب‌ها:

خدمات رایگان لیارا

۲.۵ گیگابایت فضای ذخیره‌سازی ابری رایگان

۲.۵ گیگابایت Object Storage سازگار با پروتکل S3 با دیسک‌های SSD به‌صورت رایگان دریافت کنید.

هاست رایگان برای دیتابیس‌

دیتابیس‌های MariaDB، PostgreSQL و Redis را فقط با یک کلیک و به‌صورت رایگان تهیه کنید.

سرویس DNS رایگان

به سادگی دامنه‌تان را اضافه کنید و به صورت رایگان رکورد‌های آن را مدیریت کنید.

۱۰۰ هزار تومان اعتبار اولیه

بعد از ثبت نام در لیارا مبلغ ۱۰۰ هزار تومان اعتبار هدیه دریافت می‌کنید که با توجه به ساعتی بودن هزینه سرویس‌ها، می‌توانید تمامی خدمات پولی را برای چندین هفته رایگان استفاده کنید.

ارسال ۱۰۰ ایمیل تراکنشی رایگان در هر ماه

در سرویس ایمیل لیارا شما می‌توانید تا ۱۰۰ ایمیل رایگان در هر ماه ارسال کنید و فقط برای بیش از آن هزینه پرداخت کنید. (به‌همراه دسترسی SMTP)

هاست رایگان برای انواع وبسایت

تفاوتی ندارد برای وبسایت خود از Node استفاده می‌کنید یا Laravel و Django، در لیارا می‌توانید به صورت کاملا رایگان آن را میزبانی کنید.

توسعه‌دهندگان درباره‌ی ما چه می‌گویند

تجربه کار باliara_cloud@امروز خیلی خوب بود. یکی از سرویس هام رو منتقل کردم روش و راضیم. انقد سریع و جذاب کارم راه افتادم اصن باورم نمیشد! برعکس سرویس های PaaS دیگه با اون همه پیچیدگیشون. دمتون گرم
...

MohammadReza
liara testimonial
keikaavousi

بعد از بسته شدن @fandoghpaas و ناراحتی همه‌مون از اینکه یه سرویس خوب و صادق نمی‌تونه از پس هزینه‌ها بر بیاد، سرویسم رو منتقل کردم به پاس لیارا (https://liara.ir @liara_cloud) . تجربه راحت و خوب. تفاوت‌هایی داشت که کمی کار می‌خواست ولی تا الان کاملا راضی.

jadi
liara testimonial
jadi

یه خسته نباشید باید به تصمیمliara_cloud@بگم،
بعد از چندین روز سرکله زدن با سرویس های مشابه بالاخره تصمیم گرفتم لیارا رو امتحان کنم و باور نمیشه ۱۰ دقیقه بیشتر وقت نبرد،
دمتون گرم.

Arch
liara testimonial
EbadiDev

واسه سرویس PaaS با اختلاف لیارا بهترین رابط کاربری داره و یکی از مزیت‌های سرویس دیتابیس‌شون اینه که خودشون به صورت دوره‌ای بکآپ میگیرن.
...

Ali Najafi
liara testimonial
me_ali_najafi

یکی از کارهای خوبی که جدیداً میکنم اینه که یه دیتابیس روی لیارا میسازم و به پروژه وصل میکنم اینطوری هم خونه و هم محل کار دیتابیس بروز رو دارم و راحت میتونم ادامه بدم کار روliara_cloud@

Navid
liara testimonial
1navid

عاشقliara_cloud@شدم درسته در حد AWS نیست ولی خب تجربه خوبی واسه پروژه های داخل ایران ارائه میده، میتونم رو CD هم اجراش کنم

Amir H Shekari
liara testimonial
vanenshi