PWA چیست و چه مزیتهایی دارد؟
۳۰ فروردین ۱۴۰۰
این روزها برای هر کاری یک برنامهی بهخصوص در تلفنهای همراه وجود دارد اما توسعه و نگهداری از یک برنامهی Android یا iOS برای کسب و کارهای کوچک بسیار گران تمام میشود. خوشبختانه گزینهی دیگری با نام Progressive Web App یا بهاختصار PWA وجود دارد که کسب و کارهای کوچک میتوانند آن را بهعنوان راه حل جایگزین درنظر بگیرند.
PWA چیست؟
Progressive Web App یا همان PWA، برنامههایی هستند که با استفاده از زبانهای HTML، CSS و JavaScript توسعه داده شدهاند اما این قابلیت را در اختیار ما قرار میدهند که برنامههای وب را با بهره بردن از APIهای مدرن مرورگر مانند یک برنامهی Native بر روی تلفنهای همراه نصب کنیم و فرقی ندارد کاربر شما از چه سیستمعاملی استفاده میکند.
منظور ما از برنامههای Native، همان برنامههایی هستند که بهطور اختصاصی با یک زبان برنامهنویسی خاص مانند Java یا Swift برای سیستمعاملهای Android یا iOS توسعه داده شدهاند.
بهلطف فناوریهایی که امروزه در اختیار داریم، تقریبا هر سایتی میتواند به یک PWA تبدیل شود. علاوهبراین در مقایسهی سرعت توسعهی PWA با برنامههای Native متوجه میشویم که PWA تکنولوژی بسیار مناسبی برای برنامههای MVP و کسب و کارهای کوچک است زیرا نیازها را سریعتر برطرف میکند.
مزیتهای PWA
واکنشگرایی در اندازههای مختلف صفحه نمایش
امروزه تنوع صفحه نمایشها بسیار زیاد شده است اما با تکنولوژی PWA دیگر نیازی نیست که نگران نحوهی نمایش برنامههایتان در دستگاههای مختلف باشید و فقط کافی است که برنامهی وب خود را بهصورت واکنشگرا توسعه دهید.
نصب آسان
فرایند نصب برنامههای PWA بسیار آسانتر از فرایند نصب برنامههایی است که بهصورت Native توسعه داده شدهاند.
تجربهی استفاده از برنامه در حالت آفلاین
با استفاده از PWA میتوانید تجربهی آفلاین برنامه را برای کاربران فراهم کنید. برای مثال برنامههای فروش بلیط میتوانند جزئیات هر بلیط را بهراحتی در حالت آفلاین نشان دهند و یا کاربران برنامههای پخش موسیقی میتوانند مواقعی که آفلاین هستند به موسیقیهایی که از قبل گوش کردهاند دسترسی داشته باشند.
نمایش در نتایج موتورهای جستجو
موتورهای جستجویی مانند Google به ما کمک میکنند تا سایتها و برنامههای مورد نیاز خود را پیدا کنیم. حال اگر از تکنولوژی PWA استفاده میکنید، موتورهای جستجو میتوانند در افزایش ترافیک برنامه شما موثر باشند.
امکان قراردادن آیکون اختصاصی برای برنامهی شما
از آنجا که PWA یک برنامهی قابل نصب است بنابراین برای ایجاد تمایز بایستی برنامهی شما یک آیکون اختصاصی داشته باشد که PWA نیز این امکان را برای شما فراهم کرده است.
هماهنگی با مرورگرها
PWAها برنامههای وب هستند و این یعنی برنامههای شما روی تمام مرورگرهای مدرن کار میکند.
هماهنگی با دستگاههای مختلف
نحوهی کار با برنامهها در دستگاههای مختلف، متفاوت است. مثلا کاربران کامپیوترهای خانگی با استفاده از موس و کیبورد با برنامهی شما کار میکنند اما در تلفنهای همراه نحوهی کار با برنامه متفاوت است. این یعنی باید از هماهنگی برنامهی خود با دستگاههای مختلف اطمینان حاصل کنید تا همهی ویژگیهای آن برای کاربران مختلف در دسترس باشد.
حال بهدلیل ماهیت PWA بسیاری از مشکلهای ما در هماهنگی برنامه با دستگاههای مختلف رفع میشود.
ارزانتر بودن روند توسعهی PWA در مقایسه با برنامههای Native
برای توسعهی یک برنامهی Native لازم است تا یک زبان برنامهنویسی خاص را یاد بگیرید یا متخصصان آن زبان برنامهنویسی را استخدام کنید. علاوهبراین روند توسعهی برنامه برای دستگاههایی با سیستمعامل iOS و Android متفاوت است. درنهایت باید بگوییم که توسعهی برنامههای اختصاصی به منابع مالی بیشتری نسبت به PWAها نیاز دارد و علاوهبرآن روند توسعهی آنها کندتر است که درنهایت باید زمان زیادی را برای رسیدن به برنامهی نهایی منتظر بمانید.
PWA ایمنتر است
PWA بهدلیل استفاده از پروتکل HTTPS برای ارتباط با سرورهای برنامه از امنیت بیشتری برخوردار است.
آنچه که برای توسعهی PWA مورد نیاز است
برای ایجاد یک PWA به تکنولوژیهای خاصی احتیاج ندارید فقط چند مورد است که بهراحتی میتوانید از پس آنها بر بیایید.
اولین مورد یک اتصال HTTPS است که باعث میشود ارتباط کاربر با سرور بهطور ایمن برقرار شود.
دومین مورد یک application shell است که توصیه میشود فقط دادههای ضروری را در آن قرار دهید.
سومین مورد که یکی از فناوریهای کلیدی در PWA است، Service Worker نام دارد و عملیات Caching را انجام میدهد یا بعضی موارد مانند ارسال Push Notification را در پسزمینهی برنامه اجرا میکند.
چهارمین و آخرین مورد یک فایل Manifest از دادههایی با فرمت JSON است که شامل چگونگی نمایش PWA و نحوهی عملکرد برنامه در آن قرار میگیرد. علاوهبراین در این فایل میتوانید نام، توضیحات، آیکون، رنگها و سایر ویژگیهای مورد نیاز خود را مشخص و تعریف کنید.
منبع: https://www.freecodecamp.org/news/what-are-progressive-web-apps