لینوکس چیست؟
۲ اردیبهشت ۱۴۰۱
لینوکس یک سیستمعامل متن باز است که در ابتدا بهعنوان یک سرگرمی در سال ۱۹۹۱ توسط لینوس توروالدز طراحی و ساخته شد. ایدهی اصلی لینوس در دوران دانشجویی، ساخت یک نسخهی جایگزین و متنباز برای سیستمعامل MINIX بود که خود این سیستمعامل نیز بر اساس اصولهای Unix طراحی شده بود.
جالبتر از همه این است که امروزه نتیجهی سرگرمی لینوس توروالدز به پراستفادهترین سیستمعامل در سرورها و تنها سیستمعامل مورد استفاده در ۵۰۰ ابررایانه برتر دنیا تبدیل شده است.
کاربردها و قابلیتهای سیستمعامل لینوکس
سیستمعامل لینوکس تقریبا در پایه و اساس هر نوع ابتکار فناوریهای رایانهای خودش را به اثبات رسانده و امروزه از لینوکس در کانتینرها، برنامههای Cloud-native و امنیت استفاده میشود. حتی سیستمعامل لینوکس، هستهی اصلی بزرگترین صنایع و مشاغل در جهان است و در وبسایتهای اشتراک دانش مانند Wikipedia تا بورس اوراق بهادار نیویورک و حتی در دستگاههای تلفن همراه اندروید نیز از این سیستمعامل استفاده شده.
لینوکس در طول سالها بهگونهای توسعه و رشد داده شده تا برای اجرای کارهای بسیار سنگین و استفاده در مراکز حیاتی مانند دیتاسنترها و برای استقرارهای ابری مناسب و استاندارد باشد. همچنین این امکان برای شما وجود دارد تا از میان توزیعهای مختلف، توزیع مناسب را براساس نحوهی استفاده و نیازهای خود انتخاب کنید.
از طرفی این روزها کمپانی Microsoft بهگونهی دیگری لینوکس و دنیای متنباز را پذیرفته است. برای مثال SQL Server برای لینوکس عرضه شده و همچنین این کمپانی .NET framework
را بهصورت متن باز ارائه کرده است و هر پلتفرمی میتواند آن را اجرا کنید. این قابلیت به توسعهدهندگانی با سیستمعامل لینوکس اجازه میدهد تا در برنامههای خود از این فریمورک استفاده کنند.
درنهایت زمانی که صحبت از فضای ابری در میان باشد، حتی در Microsoft’s Azure هم بیش از ۶۰ درصد imageهای موجود در Azure Marketplace و قریب یکسوم VMها بر پایه لینوکس هستند. با درکنار هم قرار دادن این دادهها متوجه خواهید شد که لینوکس، سیستمعامل آینده است و پایداری و گسترش بسیاری از سیستمها وابسته به پیشرفتهای این سیستمعامل است.
سادگی استفاده از سیستمعامل لینوکس
شروع کار با این سیستمعامل بسیار آسان است زیرا اکثر توزیعها با رابط کاربری گرافیکی (GUI) عرضه میشوند و شما میتوانید مانند سیستمعامل دیگر، کارها را با استفاده از نشانگر موس انجام دهید. البته بعضی مواقع ممکن است کاری که شما میخواهید انجام دهید با استفاده از رابط کاربری قابل انجام نباشد و در این مواقع باید از خط فرمان استفاده کنید.
البته باز هم نیازی به نگرانی نیست زیرا خط فرمان سادهترین ابزاری است که در یک کامپیوتر وجود دارد.
امنیت در سیستمعامل لینوکس
امنیت چیزی نیست که بتوانید بهسادگی از پس آن بربیایید و دیگر به آن اهمیت ندهید بلکه مبحث امنیت بخش جدایی ناپذیر هر تجارت است و باید در هر استراتژی، آن را در نظر داشته باشید. در مبحث امنیت فناوری اطلاعات، سیستمعامل نقش بسیار پررنگی را ایفا میکند زیرا سیستمعامل است که برای شما امکان استقرار برنامهها و نرمافزارهایتان بر روی سختافزار فیزیکی را بهوجود میآورد تا کاربران به آن دسترسی پیدا کنند.
از آنجایی که لینوکس ماژولار است، امنیت آن را می توان بهراحتی مدیریت کرد و قابلیت نظارت بر روی بخشهای مختلف این سیستمعامل برای شما وجود دارد. همچنین ابزاری مانند SELinux بهصورت پیشفرض در لینوکس وجود دارد که در مبحث امنیت سیستمعامل به شما کمک میکند.
علاوهبراینها لینوکس در تلاش است تا فضای کرنل را از فضای کاربران جدا کند، بهاین شکل فرایندهای اجرا شده در سرتاسر سیستم لزوما در دسترس کاربران نخواهد بود و بههمین ترتیب فرایندهای اجرا شده توسط کاربر در سرتاسر سیستم در دسترس نیست. البته این موضوع به سطح دسترسی کاربر نیز وابسته است.