لینوکس چیست؟


۲ اردیبهشت ۱۴۰۱
لینوکس چیست؟

لینوکس یک سیستم‌عامل متن باز است که در ابتدا به‌عنوان یک سرگرمی در سال ۱۹۹۱ توسط لینوس توروالدز طراحی و ساخته شد. ایده‌ی اصلی لینوس در دوران دانشجویی، ساخت یک نسخه‌ی جایگزین و متن‌باز برای سیستم‌عامل MINIX بود که خود این سیستم‌عامل نیز بر اساس اصول‌های Unix طراحی شده بود.
جالب‌تر از همه این است که امروزه نتیجه‌ی سرگرمی لینوس توروالدز به پراستفاده‌ترین سیستم‌عامل در سرورها و تنها سیستم‌عامل مورد استفاده در ۵۰۰ ابررایانه برتر دنیا تبدیل شده است.

کاربردها و قابلیت‌های سیستم‌عامل لینوکس

سیستم‌عامل لینوکس تقریبا در پایه و اساس هر نوع ابتکار فناوری‌های رایانه‌ای خودش را به اثبات رسانده و امروزه از لینوکس در کانتینرها، برنامه‌های Cloud-native و امنیت استفاده می‌شود. حتی سیستم‌عامل لینوکس، هسته‌ی اصلی بزرگ‌ترین صنایع و مشاغل در جهان است و در وب‌سایت‌های اشتراک دانش مانند Wikipedia تا بورس اوراق بهادار نیویورک و حتی در دستگاه‌های تلفن همراه اندروید نیز از این سیستم‌عامل استفاده شده.

لینوکس در طول سال‌ها به‌گونه‌ای توسعه و رشد داده شده تا برای اجرای کارهای بسیار سنگین و استفاده در مراکز حیاتی مانند دیتاسنترها و برای استقرارهای ابری مناسب و استاندارد باشد. همچنین این امکان برای شما وجود دارد تا از میان توزیع‌های مختلف، توزیع مناسب را براساس نحوه‌ی استفاده و نیازهای خود انتخاب کنید.

از طرفی این روزها کمپانی Microsoft به‌گونه‌ی دیگری لینوکس و دنیای متن‌باز را پذیرفته است. برای مثال SQL Server برای لینوکس عرضه شده و همچنین این کمپانی .NET framework را به‌صورت متن باز ارائه کرده است و هر پلتفرمی می‌تواند آن را اجرا کنید. این قابلیت به توسعه‌دهندگانی با سیستم‌عامل لینوکس اجازه می‌دهد تا در برنامه‌های خود از این فریم‌ورک استفاده کنند.

درنهایت زمانی که صحبت از فضای ابری در میان باشد، حتی در Microsoft’s Azure هم بیش‌ از ۶۰ درصد imageهای موجود در Azure Marketplace و قریب یک‌سوم VMها بر پایه لینوکس هستند. با درکنار هم قرار دادن این داده‌ها متوجه خواهید شد که لینوکس، سیستم‌عامل آینده است و پایداری و گسترش بسیاری از سیستم‌ها وابسته به پیشرفت‌های این سیستم‌عامل است.

سادگی استفاده از سیستم‌عامل لینوکس

شروع کار با این سیستم‌عامل بسیار آسان است زیرا اکثر توزیع‌ها با رابط کاربری گرافیکی (GUI) عرضه می‌شوند و شما می‌توانید مانند سیستم‌عامل دیگر، کارها را با استفاده از نشان‌گر موس انجام دهید. البته بعضی مواقع ممکن است کاری که شما می‌خواهید انجام دهید با استفاده از رابط کاربری قابل انجام نباشد و در این مواقع باید از خط فرمان استفاده کنید.

البته باز هم نیازی به نگرانی نیست زیرا خط فرمان ساده‌ترین ابزاری است که در یک کامپیوتر وجود دارد.

امنیت در سیستم‌عامل لینوکس

امنیت چیزی نیست که بتوانید به‌سادگی از پس آن بربیایید و دیگر به آن اهمیت ندهید بلکه مبحث امنیت بخش جدایی ناپذیر هر تجارت است و باید در هر استراتژی، آن را در نظر داشته باشید. در مبحث امنیت فناوری اطلاعات، سیستم‌عامل نقش بسیار پررنگی را ایفا می‌کند زیرا سیستم‌عامل است که برای شما امکان استقرار برنامه‌ها و نرم‌افزارهایتان بر روی سخت‌افزار فیزیکی را به‌وجود می‌آورد تا کاربران به آن دسترسی پیدا کنند.

از آنجایی که لینوکس ماژولار است، امنیت آن را می توان به‌راحتی مدیریت کرد و قابلیت نظارت بر روی بخش‌های مختلف این سیستم‌عامل برای شما وجود دارد. همچنین ابزاری مانند SELinux به‌صورت پیش‌فرض در لینوکس وجود دارد که در مبحث امنیت سیستم‌عامل به شما کمک می‌کند.

علاوه‌براین‌ها لینوکس در تلاش است تا فضای کرنل را از فضای کاربران جدا کند، به‌این شکل فرایند‌های اجرا شده در سرتاسر سیستم لزوما در دسترس کاربران نخواهد بود و به‌همین ترتیب فرایندهای اجرا شده توسط کاربر در سرتاسر سیستم در دسترس نیست. البته این موضوع به سطح دسترسی کاربر نیز وابسته است.

منبع: https://www.redhat.com/en/topics/linux

برچسب‌ها:

خدمات رایگان لیارا

۲.۵ گیگابایت فضای ذخیره‌سازی ابری رایگان

۲.۵ گیگابایت Object Storage سازگار با پروتکل S3 با دیسک‌های SSD به‌صورت رایگان دریافت کنید.

هاست رایگان برای دیتابیس‌

دیتابیس‌های MariaDB، PostgreSQL و Redis را فقط با یک کلیک و به‌صورت رایگان تهیه کنید.

سرویس DNS رایگان

به سادگی دامنه‌تان را اضافه کنید و به صورت رایگان رکورد‌های آن را مدیریت کنید.

۱۰۰ هزار تومان اعتبار اولیه

بعد از ثبت نام در لیارا مبلغ ۱۰۰ هزار تومان اعتبار هدیه دریافت می‌کنید که با توجه به ساعتی بودن هزینه سرویس‌ها، می‌توانید تمامی خدمات پولی را برای چندین هفته رایگان استفاده کنید.

ارسال ۱۰۰ ایمیل تراکنشی رایگان در هر ماه

در سرویس ایمیل لیارا شما می‌توانید تا ۱۰۰ ایمیل رایگان در هر ماه ارسال کنید و فقط برای بیش از آن هزینه پرداخت کنید. (به‌همراه دسترسی SMTP)

هاست رایگان برای انواع وبسایت

تفاوتی ندارد برای وبسایت خود از Node استفاده می‌کنید یا Laravel و Django، در لیارا می‌توانید به صورت کاملا رایگان آن را میزبانی کنید.

توسعه‌دهندگان درباره‌ی ما چه می‌گویند

تجربه کار باliara_cloud@امروز خیلی خوب بود. یکی از سرویس هام رو منتقل کردم روش و راضیم. انقد سریع و جذاب کارم راه افتادم اصن باورم نمیشد! برعکس سرویس های PaaS دیگه با اون همه پیچیدگیشون. دمتون گرم
...

MohammadReza
liara testimonial
keikaavousi

بعد از بسته شدن @fandoghpaas و ناراحتی همه‌مون از اینکه یه سرویس خوب و صادق نمی‌تونه از پس هزینه‌ها بر بیاد، سرویسم رو منتقل کردم به پاس لیارا (https://liara.ir @liara_cloud) . تجربه راحت و خوب. تفاوت‌هایی داشت که کمی کار می‌خواست ولی تا الان کاملا راضی.

jadi
liara testimonial
jadi

یه خسته نباشید باید به تصمیمliara_cloud@بگم،
بعد از چندین روز سرکله زدن با سرویس های مشابه بالاخره تصمیم گرفتم لیارا رو امتحان کنم و باور نمیشه ۱۰ دقیقه بیشتر وقت نبرد،
دمتون گرم.

Arch
liara testimonial
EbadiDev

واسه سرویس PaaS با اختلاف لیارا بهترین رابط کاربری داره و یکی از مزیت‌های سرویس دیتابیس‌شون اینه که خودشون به صورت دوره‌ای بکآپ میگیرن.
...

Ali Najafi
liara testimonial
me_ali_najafi

یکی از کارهای خوبی که جدیداً میکنم اینه که یه دیتابیس روی لیارا میسازم و به پروژه وصل میکنم اینطوری هم خونه و هم محل کار دیتابیس بروز رو دارم و راحت میتونم ادامه بدم کار روliara_cloud@

Navid
liara testimonial
1navid

عاشقliara_cloud@شدم درسته در حد AWS نیست ولی خب تجربه خوبی واسه پروژه های داخل ایران ارائه میده، میتونم رو CD هم اجراش کنم

Amir H Shekari
liara testimonial
vanenshi