تغییرات اخیر

در اینجا اطلاعیه‌ها، نسخه‌ها و تغییرات جدید لیارا فهرست می‌شوند.

آنچه در این مقاله می‌خوانید

مقایسه VPS، سرور اختصاصی و PaaS


۱۸ شهریور ۱۳۹۸

یکی از مهم‌ترین تصمیم‌هایی که هر استارتاپ در ابتدای مسیر باید بگیرد، انتخاب زیرساخت مناسب برای میزبانی اپلیکیشن یا وب‌سایت است. این انتخاب فقط به موضوع هزینه محدود نمی‌شود، بلکه روی عملکرد، مقیاس‌پذیری، زمان راه‌اندازی و حتی سرعت توسعه نیز تأثیر مستقیم دارد. در میان گزینه‌های متنوعی که وجود دارد، سه انتخاب محبوب‌تر از بقیه هستند: سرور مجازی (VPS)، سرور اختصاصی و پلتفرم به‌عنوان سرویس (PaaS). اما کدام‌یک برای شما مناسب‌تر است؟ در این مقاله، هر سه گزینه را از زوایای مختلف بررسی می‌کنیم تا بتوانید با دیدی روشن‌تر، انتخاب درستی برای کسب‌وکار خود داشته باشید.

در ادامه خواهید خواند:

  • سرور اختصاصی
  • VPS
  • PaaS
  • جمع بندی
سرور اختصاصی

سرور اختصاصی

یک سرور که در قفسه‌ای در یک دیتاسنتر قرار گرفته و به صورت انحصاری متعلق به شماست. با داشتن سرور اختصاصی شما می‌توانید تمامی منابع سخت‌افزار موجود در سرور را در اختیار داشته باشید؛ و به طور کاملا سفارشی نرم‌افزار‌های مورد نیاز خود را نصب کنید.

در چند سال گذشته استارتاپ‌ها سراغ راه‌اندازی سرور اختصاصی نمی‌رفتند چرا که تخصص و دانش کافی برای کانفیگ سرور اختصاصی را نداشتند. با ظهور داکر، کانفیگ سرور‌ها کمی ساده تر شد اما باز هم نیاز به نیروی متخصص این کار کاملا حس می‌شود. زمانی که شما از سرور اختصاصی استفاده می‌کنید؛ باید آماده هرگونه مشکل در طول روز باشید و بتوانید مسائل مربوط به آن را حل کنید.

چه زمانی باید سرور اختصاصی را انتخاب کنید؟

اگر پروژه‌ی شما نیازمند نرم‌افزارهای پیچیده و سفارشی است، یا به دلایل امنیتی نمی‌خواهید منابع‌تان با دیگران به اشتراک گذاشته شود، سرور اختصاصی می‌تواند انتخاب مناسبی باشد. اگر تیم شما از متخصصان DevOps یا افرادی با دانش فنی بالا برای مدیریت زیرساخت برخوردار باشد، این گزینه بیشترین آزادی عمل و قدرت را در اختیارتان قرار می‌دهد. اما باید در نظر داشته باشید که راه‌اندازی، نگهداری و پشتیبانی از یک سرور اختصاصی نیاز به تجربه و وقت کافی دارد.

هاست اختصاصی، بهترین گزینه برای بهبود عملکرد سایت و افزایش امنیت
هاست اختصاصی

مزایای سرور اختصاصی

  • کنترل کامل: از انتخاب سیستم‌عامل گرفته تا نصب پکیج‌ها و مدیریت منابع، همه‌چیز به‌صورت کامل تحت کنترل شماست.
  • سفارشی‌سازی پیشرفته: می‌توانید سرور را به‌صورت کامل با نیازهای فنی پروژه خود هماهنگ و بهینه‌سازی کنید.
  • امنیت بالا: با توجه به عدم اشتراک منابع، امکان حملات بین کاربران (مثل در هاست اشتراکی یا VPS) بسیار کاهش پیدا می‌کند.

معایب سرور اختصاصی

  • هزینه بالا: چه از نظر خرید سخت‌افزار یا اجاره ماهانه، و چه از نظر استخدام نیروی متخصص، سرور اختصاصی پرهزینه‌ترین گزینه در میان سه مدل است.
  • پیچیدگی در مدیریت: پشتیبانی، به‌روزرسانی و رفع اشکال در این نوع سرور به دانش فنی بالا نیاز دارد و برای تیم‌های کوچک یا تازه‌کار ممکن است دشوار باشد.

VPS

Virtual Private Server یا به اختصار VPS یک محیط ایزوله مجازی است که دقیقا مشابه سرور اختصاصی عمل می‌کند ولی با هزینه پایین. ارائه دهندگان VPS، یک سرور اختصاصی تهیه می‌کنند و چندین ماشین مجازی را با استفاده از همان سخت افزار ایجاد می‌کنند. که باعث کم شدن هزینه آن نسبت به یک سرور اختصاصی می‌شود.

سرور مجازی یا VPS چیست؟ انواع و کاربرد
سرور مجازی یا VPS

VPS برای چه استارتاپ‌هایی مناسب است؟

VPS یا Virtual Private Server یک نسخه مجازی‌شده از سرور فیزیکی است که با استفاده از فناوری مجازی‌سازی، منابع مشخصی از آن به‌صورت اختصاصی به هر کاربر تعلق می‌گیرد. این مدل میزبانی، تعادلی منطقی بین هاست اشتراکی و سرور اختصاصی فراهم می‌کند: منابع بیشتر و کنترل بالاتر نسبت به هاست اشتراکی، با قیمتی به‌صرفه‌تر از سرور اختصاصی.

چه زمانی باید VPS را انتخاب کنید؟

اگر استارتاپ یا پروژه‌ی شما نیاز به اجرای برنامه‌های خاص دارد، دسترسی ریشه (Root Access) می‌خواهد و به دنبال آزادی عمل در نصب پکیج‌ها و مدیریت تنظیمات سرور است، VPS انتخاب هوشمندانه‌ای‌ست. مخصوصاً زمانی که بودجه‌ی محدود دارید اما نمی‌خواهید درگیر محدودیت‌های هاست اشتراکی شوید.

کانفیگ سرور

مزایای سرور مجازی

  • قیمت مناسب: راهکاری مقرون‌به‌صرفه برای تیم‌ها یا استارتاپ‌هایی که در حال رشد هستند و به منابع بیشتری نیاز دارند.
  • انعطاف‌پذیری بالا: بسیاری از قابلیت‌های سرور اختصاصی مانند نصب نرم‌افزارهای سفارشی، تغییر پیکربندی و مدیریت کامل سرور را با هزینه کمتر ارائه می‌دهد.
  • مقیاس‌پذیری ساده: در صورت افزایش نیاز، می‌توانید به‌راحتی منابع بیشتری به سرور خود اختصاص دهید.

معایب سرور مجازی

  • محدودیت منابع: هر VPS بخشی از منابع یک سرور فیزیکی را در اختیار دارد، بنابراین مصرف بیش‌ازحد منابع توسط دیگر کاربران روی همان ماشین ممکن است بر عملکرد سرور شما تأثیر بگذارد.
  • پایداری نسبی: در مقایسه با سرور اختصاصی، عملکرد VPS ممکن است در شرایطی که سرور میزبان تحت فشار قرار گیرد، کاهش یابد.
سرور ابری لیارا به شما این امکان را می‌دهد که با منابع اختصاصی، سرورهای خود را به‌راحتی مدیریت کرده و مقیاس‌پذیری بی‌نظیری را تجربه کنید.
✅ مدیریت ساده و سریع از طریق پنل کاربری✅ ارتقاء منابع ✅ بهینه‌سازی عملکرد با انعطاف‌پذیری بالا
خرید و راه‌اندازی سرور مجازی ابری

PaaS

Platform-as-a-Service یا به اختصار PaaS محیطی از پیش ساخته شده و کاملا سازگار با فریم‌ورک یا زبان برنامه نویسی مورد استفاده برای توسعه‌دهندگان فراهم ‌می‌کند تا توسعه‌دهندگان یا استارتاپ‌ها برای مستقر کردن آسان کد‌ها در سرور از آن استفاده کنند.

به طور مثال سرویس ابری لیارا یک رابط خط فرمان (CLI) در اختیار توسعه‌دهندگان قرار می‌دهد که زبان‌های مختلف مانند Node.js یا فریم‌ورک‌‌های مختلف مانند Laravel را با یک دستور liara deploy در سرور مستقر کنند.

PaaS در مقایسه با سرور اختصاصی و VPS نیاز به کانفیگ ندارد و می‌تواند بسیار مقرون به صرفه‌تر باشد. همچنین وقتی نیاز به اسکیل و بزرگ شدن استارتاپ باشد PaaS بهترین راهکار است.

PaaS برای چه استارتاپ‌هایی مناسب است؟

برای استارتاپ‌هایی که تازه شروع بکار کرده‌اند و هزینه لازم برای تهیه سرور اختصاصی و نیروی متخصص DevOps را ندارند. در PaaS نیاز به هیچ کانفیگ و تنظیمات خاصی وجود ندارد و توسعه‌دهندگان بدون نیاز به دانش سرور می‌توانند به راحتی کد‌های خود را در سرور اجرا کنند.

مزایا

  • سادگی در استفاده: بدون نیاز به پیکربندی پیچیده، فقط با چند دستور می‌توانید پروژه را بالا بیاورید.
  • مقیاس‌پذیری خودکار: افزایش ترافیک به‌راحتی مدیریت می‌شود.
  • مدیریت زیرساخت: مسئولیت امنیت، به‌روزرسانی و نگهداری بر عهده ارائه‌دهنده است.

معایب

  • محدودیت در سفارشی‌سازی: نمی‌توانید به‌راحتی هر نوع نرم‌افزار یا سرویس جانبی دلخواه خود را نصب کنید.
  • وابستگی به پلتفرم: گاهی مهاجرت به زیرساخت دیگر دشوار خواهد بود.
PaaS چیست؟
PaaS

جمع بندی

VPS یک انتخاب متعادل برای استارتاپ‌هایی است که به‌دنبال دسترسی بیشتر و آزادی عمل در مدیریت سرور هستند، اما نمی‌خواهند هزینه و پیچیدگی سرور اختصاصی را تجربه کنند. این مدل میزبانی، امکانات خوبی مثل نصب نرم‌افزارهای سفارشی و دسترسی ریشه را با قیمت مناسب در اختیار شما قرار می‌دهد.

اگر به منابع اختصاصی، انعطاف‌پذیری بیشتر و کنترل بالا نیاز دارید، اما تیم شما کوچک است و بودجه محدودی دارید، VPS می‌تواند گزینه‌ی ایده‌آلی برای شروع باشد.

به اشتراک بگذارید